11 Listopada – poradnik świętowania

belkaniebieska2

15112016

 

11 Listopada
Poradnik świętowania

Wydawca: SOS MUSIC Remigiusz Trawiński i Wojciech Zaguła sp.j.

Toruń 2014

Sygnatura SIRr IX/51

 

belkaniebieska2

Poradnik został opracowany i wydany w ramach akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” organizowanej przez Województwo Kujawsko-Pomorskie.

Autorami poradnika są: Halina Bielińska, Mariusz Czepczyński, Jarosław Dumanowski, Kinga Kłosińska, Artur Moroz, Grażyna Szelągowska, Michał Targowski, Beata Zaguła, Wojciech Zaguła.

Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego już od 2009 roku promuje powrót gęsiny na polskie stoły podczas Narodowego Święta Niepodległości 11 listopada.

Akcja ta rozlała się na całą Polskę.

Gęsina stała się obok rogala świętomarcińskiego tradycyjnym elementem rodzinnego świętowania odzyskanej niepodległości.

„11 Listopada – poradnik świętowania” przybliża czytelnikom okoliczności odzyskania niepodległości przez Polskę w 1918 roku.

Dzieli się na cześć historyczna i kulinarną.

Na wstępie opisano historię obchodów Narodowego Święta Niepodległości w okresie międzywojennym, w Polsce komunistycznej i obecnie po 1989 roku.

Kolejny rozdział poradnika poświęcony jest tradycjom świętomarcińskim, do których zalicza sienie tylko jedzenie rogala, ale również spożywanie gęsiny.

Następnie autorzy poradnika omówili tradycje hodowli gęsi w Polsce.

Omówiono również historię gęsi i gęsiny na Kujawach i Pomorzu, której kontynuatorem jest Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Kołudzie Wielkiej.

Opisano też akcję „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”.

Drugą połowę „Poradnika świętowania” zajęły przepisy kulinarne na przyrządzenie gęsiny i różnych wyrobów z gęsi.

Są wśród nich przepisy staropolskie, XIX i XX-wieczne oraz współczesne.

Swoimi tajemnicami podzielili się szefowie kuchni renomowanych restauracji ze wszystkich regionów Polski.

Poradnik jest bogato ilustrowany.

belkaniebieska2