Jesteś tutaj:

Tag: cookies

Polityka prywatności stron internetowych Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej – Książnicy Kopernikańskiej  w Toruniu

§ 1 Wprowadzenie

Ochrona danych osobowych zawsze była traktowana jako jeden z najważniejszych aspektów w działalności Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej – Książnicy Kopernikańskiej w Toruniu. Naszym celem jest również należyte informowanie Państwa o sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych, szczególnie wobec treści nowych przepisów o ochronie danych osobowych, w tym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27.04.2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE („RODO”).

§ 2 Postanowienia ogólne

  1. Administratorem danych jest Wojewódzka Biblioteka Publiczna – Książnica Kopernikańska w Toruniu (zwana dalej Książnicą) ul. Słowackiego 8; NIP 879-017-72-79; REGON 871502106; tel. 56 622 66 42; fax 56 622 57 13.
    Oznacza to, że jeśli posiadasz konto w systemie bibliotecznym „Prolib” i korzystasz z dostępu do niego poprzez system Integro to przetwarzamy Twoje dane zawarte w deklaracji czytelnika w celu i zakresie zgodnym z wyrażoną zgodą oraz adres IP.
    W pozostałych przypadkach bez korzystania z dostępu do konta czytelnika, tylko adres IP.
  2. Strona realizuje funkcje pozyskiwania danych
    a. poprzez dobrowolne wejście na stronę i zalogowanie się użytkownika do systemu bibliotecznego.
    b. poprzez zapisywanie technicznych logów urządzeń osób odwiedzających strony.
  3. Szanujemy prawo do prywatności i dbamy o bezpieczeństwo danych. W tym celu używany jest bezpieczny protokół szyfrowania komunikacji (SSL).
  4. Każda osoba, której dane dotyczą ma prawo dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu, prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego tj. Urzędu Ochrony Danych Osobowych
  5. Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w Książnicy jest możliwy drogą elektroniczną pod adresem e-mail: iod@ksiaznica.torun.pl.
  6. Administrator nie udostępnia danych osobowych innym podmiotom aniżeli upoważnionym na podstawie przepisów prawa.
  7. Wdrożyliśmy szyfrowanie danych oraz mamy wprowadzoną kontrolę dostępu dzięki czemu minimalizujemy skutki ewentualnego naruszenia bezpieczeństwa danych.
  8. Dane osobowe przetwarzają osoby wyłącznie upoważnione.

§ 3 Pliki cookies

W ograniczonym zakresie możemy zbierać dane osobowe automatycznie za pośrednictwem plików cookies znajdujących się na naszych stronach internetowych. Cookies to małe pliki tekstowe zapisywane na komputerze użytkownika lub innym urządzeniu mobilnym, w czasie korzystania przez niego z serwisów internetowych. Pliki te służą m.in. korzystaniu z różnych funkcji przewidzianych na danej stronie internetowej. Wśród plików cookies wyróżnić możne te, które są niezbędne do działania serwisów Książnicy. Należące do tej kategorii pliki cookies wykorzystywane są, aby zapewnić:

  • utrzymanie sesji użytkownika;
  • zapisanie stanu sesji użytkownika;
  • umożliwienie autoryzacji z wykorzystaniem strony logowania http://integro.ksiaznica.torun.pl
  • monitoring dostępności usług.

Użytkownik w każdej chwili ma możliwość wyłączenia lub przywrócenia opcji gromadzenia cookies poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej.

§ 4 Logi dostępowe

  • Zbieramy informacje dotyczące korzystania z stron internetowych przez jego użytkowników oraz ich adresy IP w oparciu o analizę logów dostępowych. Informacje te wykorzystujemy w diagnozowaniu problemów związanych z pracą serwera, analizą ewentualnych naruszeń bezpieczeństwa oraz w zarządzaniu stroną WWW. Adres IP jest wykorzystywany przez nas nadto w celach statystycznych, tj. do gromadzenia i analizy danych demograficznych osób odwiedzających witrynę (np. informacji o regionie, z którego nastąpiło połączenie). Na podstawie uzyskanych w podany wyżej sposób informacji w szczególnych przypadkach sporządzane są zbiorcze, ogólne zestawienia statystyczne, ujawniane osobom trzecim, współpracującym z nami. Obejmują one zwykle informacje o oglądalności serwisu. Zestawienia te nie zawierają jednak, co podkreślamy, żadnych danych pozwalających na identyfikację (określenie tożsamości) danego użytkownika stron internetowych.
  • Informujemy jednocześnie, że możemy zostać zobowiązani do ujawnienia informacji dotyczących numeru IP danego użytkownika stron internetowych na żądanie uprawnionych do tego – w oparciu obowiązujące przepisy prawne – organów państwa w związku z prowadzonymi przez nie postępowaniami.

Zmiany

W przypadku zmiany obowiązującej polityki prywatności, wprowadzone zostaną odpowiednie modyfikacje do powyższego zapisu.

Co to są pliki cookies?

Pod pojęciem pliki cookies należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, wysyłane przez serwer www i zapisywane w urządzeniach końcowych użytkowników, przeznaczone do korzystania ze stron internetowych. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio spersonalizować wyświetlaną stronę internetową. Pliki cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Cel używania plików cookies

Pliki cookies używane są w celu dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji konkretnego użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych. Używane są także w celu tworzenia anonimowych elementów lub statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych. Umożliwia to ulepszanie struktury stron i zawartości, z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Pliki cookies mogą być również używane w celu zmiany wyglądu lub wersji strony, przechowywania danych sesyjnych, liczników, sond lub w celach reklamowych.

Jakie pliki cookies są używane?

Stosowane są dwa rodzaje plików cookies – sesyjne oraz stałe. Pliki sesyjne są plikami tymczasowymi, które pozostają na urządzeniu użytkownika, do czasu wylogowania ze strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). Stałe pliki cookies pozostają natomiast na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach tych plików albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.
 

Czy pliki cookies zawierają dane osobowe?

Niniejsza strona internetowa nie gromadzi danych osobowych w plikach cookies.

Usuwanie plików cookies

Standardowo oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych dopuszcza umieszczanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Należy jednak zwrócić uwagę, że ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.

Jak zmienić ustawienia plików cookies?

Do góry

Skip to content