Tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich

Przedstawiamy kolejną nowość w księgozbiorze regionalnym
Działu Informacyjno – Bibliograficznego.

Tradycyjna kuchnia Borów Tucholskich

Jarosław Ellwart (wybór przepisów i redakcja, projekt okładki)
Maria Ollick (przepisy kulinarne)

Seria: Tradycyjne kuchnie na Pomorzu

Wydawnictwo REGION
Gdynia 2010

Sygnatura SIRr IX/44


Prezentowana pozycja jest druga po „Tradycyjnej kuchni kaszubskiej” pozycją, która ukazała się w wydawanej przez Wydawnictw REGION z Gdyni serii Tradycyjne kuchnie na Pomorzu.

Książka zawiera około 60 przepisów pochodzących z okolic Tucholi, Cekcyna, Gostycyna, Kęsowa, Lubiewa, Osia i Śliwic.

Przepisy kulinarne zostały podzielone na pięć grup:

  • zupy
  • potrawy mięsne
  • potrawy z warzyw, mąki i grzybów
  • ryby
  • ciastka i słodkości

Lektura opracowania pozwoli czytelnikowi zapoznać się z recepturami przygotowania miedzy innymi takich potraw jak:

  • zagraj
  • okrasa
  • zylc
  • dukacze
  • flyndze
  • kuglonki
  • szurbaki
  • krylki
  • szandar